Poikkeuksellisesti tammikuun liikuntalaisena julkaistaan tänä vuonna Hyvä ope -kilpailun voittaja Teppo Kalaja. Onnea Tepolle! Opiskelijoiden kommentteja Tepolle:

”Teppo hoiti telinevoimistelun syventävät opetukset kiitettävällä tasolla kevään koronakriisin aikana. Teppo käytti aikaa ja vaivaa keksiäkseen opiskelijoita eniten hyödyntäviä etätehtäviä. Missään vaiheessa ei tullut sellainen olo, että tehtäviä pitää tehdä koska on pakko, vaan koska ne kehittävät sinua. Ylipäätään Tepon opiskelijoiden kohtaamiset, hänen antamansa palautteet ja tuntien sisällöt auttavat kaikkia kehittymään.”

”Teppo laati kevään korona tilanteeseen parhaat mahdolliset harjoitteet ja tehtävät, mitä siinä tilanteessa pedan opintoihin pystyy mielestäni laatia. Tepon opetuksessa nousee vahvasti esille hänen ammattitaitoisuutensa ja halu kehittää oppilaita eteenpäin.”

”Hieno mies! Opettaa vaikeita asioita selkeästi ja käytännönläheisesti. Ei tee kärpäsestä härkästä. Mukava, opiskelijaa ja opiskelua ymmärtävä henkilö, jolta on helppo kysyä askarruttavia asioita.”

Olet voittanut vuoden opettaja -palkinnon liikunnalla, miltä nyt tuntuu?

Sanattomaksi vetää. On hienoo, että työtä arvostetaan ja se on paras palaute mitä työstä voi saada, kun työn kohteena oleva antaa tällaisen kiitoksen.

Kuka siis olet ja mitä opetat? Kauan olet opettanut liikunnalla?

Nimi onkin jo mainittu, oon liikuntatieteiden tohtori ja oon 2001 tullut töihin taloon, 1980 aloitin opiskelun liikunnan aineenopettajan suuntautumisvaihtoehdossa. Pääasiassa opetan kehonhallintaa ja telinevoimistelua ja akrobatiaa. Viime vuosina olen ohjannut myös graduja.

Kuulimme, että sinulla on pitkä historia liikunnan rakennuksen kanssa, kerro siitä

Ennen liikunnan rakennusta paikalla oli iso nurmikenttä. Isäni oli yliopistolla töissä opintoaisain päällikkönä toimien samalla miesten asuntolan valvojana, ja me asuimme valvojalle varatussa henkilökunnan asunnossa. Asuntolat sijaitsivat P-rakennuksessa (haastattelijan huomio: nykyään tässä rakennuksessa on mm. Lozzi), josta pääsi mukavasti nurmelle potkimaan palloa ja pelaamaan pesistä. Ajateltiin, että nyt menee hyvät kentät ku rakennus tulee tuohon. Kun rakennus tuli, katsottiin aina ikkunasta milloin tenniskentillä oli vapaata ja mentiin pelaamaan. Lisäksi rakennus oli ainoa paikka, jossa oli voimistelutilat, kun monitoimitaloa ei vielä ollut. Siellä harjoittelivat maajoukkuevoimistelijat, jotka saivat luvan harjoitella kun pitivät lapsille voimistelukerhoja. Minut värvättiin Norssin alakoulusta voimistelukerhoon mukaan. Liikunnan voimistelusalissa koin ensimmäisen kosketukseni voimisteluun, eli sillä tavalla ympyrä sulkeutuu.

Tiedekuntarakennus täyttää 30.10.2021 50-vuotta. Olin katsomassa rakennuksen vihkitilaisuutta 10-vuotiaana, missä oli Urho Kekkonen piti kuuluisan sporttipuheen. Niistä ajoista lähtien on haaveena ollut päästä töihin tähän rakennukseen.

Parasta liikunnalla työskentelemisessä?

Parasta on se, kun töihin tuleminen on joka päivä yhtä kivaa. On mahtavaa työskennellä porukassa, joka on oikeesti innostunutta ja haluaa oppia ja kehittyä. On mahtavaa edesauttaa opiskelijoita ammatillisessa kasvussa.

Mitä olet oppinut opiskelijoilta?

Vuorovaikutusta, erilaisten ihmisten kohtaamista. Ei oo vaan yhtä ainoota tapaa toimia, vaan on mahdollista saavuttaa tavoitteet erilaisia reittejä pitkin. Erilaiset opiskelijat ovat saaneet pohtimaan miten eri tapauksissa opetetaan, esim. kun joku on toipilaana. Ei ole hyvä vaihtoehto sanoa toipilaalle “jatka ensi vuonna tekemistä”, vaan selvittää miten tilapäisestä  vaivasta/vammasta huolimatta voidaan saavuttaa tavoitteita ja vietyä kurssi ajallaan loppuun.

Muisto omilta opiskeluajoilta?

Niitä on niin paljon. Parasta aikaa elämässä. Pitkiä päiviä, paljon tekemistä opintoihin, mutta myös paljon yhteistä opintojen ulkopuolista yhteisoloa.

Yli sadat tenttibileet tuli käytyä. Tenttarit oli silloin niin iso juttu. Ne olivat aina ohjelmallisia ja vuosikurssien sisällä kilpailtiin kuka pääsee järjestämään ja minkä idean. Jokainen vuosikurssi järjesti yhdet tenttarit syksyllä ja yhden keväällä. Henkilökunta kävi mukana tenttibileissä. Esimerkiksi kastajaisissa nähtiin dekaani ja hallintopäällikkö muun opettajakunnan ohella. Yhteisöllisyys jäänyt mieleen omilta opiskeluajoilta.

MIstä haluaisit muistuttaa opiskelijoita?

Siitä että tää on kuitenkin rajallinen aika mikä täällä ollaan, se kannattaa nyt hyödyntää täysillä. Ottaa kaikki irti siitä, mitä täällä on saatavilla. Kuitenkin liikunta on täynnä alan huippuasiantuntijoita. Kyllähän työelämä kouluttaa, mutta täältä saa hyvät lähtökohdat sinne.

Valtaosalla onkin asenne, että täällä ollaan oppimassa eikä suorittamassa ja tunneilla käydään, koska se on mukavaa.

Työ ei saisi mennä opiskelun edelle vaan opiskelun pitäisi olla pääasia. Viisi vuotta menee nopeasti!

Jos sinun pitäisi osallistua johonkin opiskelijatapahtumaan nyt, mihin osallistuisit? / Oma lempparitapahtuma opiskeluvuosilta?

Variskukkulan keihäskarnevaalit (haastattelijan huomio: kyseinen tapahtuma ei ole Sporticuksen järjestämä ja lisätietoa siitä saa vasta tietyn vuosikurssin jälkeen).

Pullojuoksun lisäksi puulaakit olivat tärkeitä. Harmittaa että sellainen puulaakiurheilutoiminta on vähäisempää. Silloin pelattiin vuosikurssien joukkueilla mm. korista, jalkapalloa, lentopalloa ja kaukalopalloa. Yliopistolla kilpailtiin keskenään ja mukana oli myös fysioterapiaopiskelijat. Riemun toiminta nykyään vastaa tätä jonkin verran, ja lipateissa on tätä vuosikurssien välistä kamppailua.

Nopeat:

Puolapuut vai köydet?

Puolapuut.

Syke vai omat eväät?

Syke.

Etuperin- vai takaperinvoltti?

Takaperin.

Joulu vai juhannus?

(Epäröi pitkään.) Olin sanomassa joulu, mutta kyl mä sanon että juhannus.

Bilsa vai LYT?

Bilsa, vaikka pääaine oli pedalla, luin sivuaineena bilsan.

Jatkuvalämmitteinen vai kertalämmitteinen sauna?

Kertalämmitteinen, jos vaan semmoseen pääsee.

Marraskuussa julkaistut syyskuun kuukauden liikuntalaiset eli fuksien mamma ja pappa halusivat kysyä teiltä, että kumpi on paremman näköinen: mamma vai pappa? (Haastattelijan huomio: tässä ei ole tarkennettu onko kyse esimerkiksi muumien mammasta ja papasta vai jostain muusta.)

Kyllä sen mamman valitsen.

Mitä haluat kysyä seuraavalta kuukauden liikuntalaiselta?

Onko tänne pääsy vastannut odotuksia? Mitä pidät Jyväskylästä? Ja kolmantena vielä kuvallinen kysymys: mikä on tämän pylvään funktio?