Hei ihan ensimmäisenä onnittelut kuukauden liikuntalaisen tittelistä! Sait kaikista äänistä noin 70 %, mikä on iso osa! Yhtä äänestäjistä lainaten olet: “Kuukauden liikuntalainen. Piste.” Minkä luulet vaikuttaneen tähän äänestystulokseen? Adam Kositsky

Kiitos. Sanoisin, että muut äänestivät minua, koska kaikki tuntevat, kuka oon, ja kunnioittavat sitä, että yritän olla liikuntalainen. Harva ulkomaalaistaustainen opiskelija yrittää integroitua liikuntalaisten joukkoon.

 

 

 

 

Se on aivan totta, ja taustaasi liittyen kysyisinkin, miten päädyit aloittamaan opinnot liikunnalla 2015?

Se on pitkä tarina. Kun tein kandia Kanadassa, sinne tuli pari suomalaista vaihtoon, joihin tutustuin ja sain vaihtotietoa Suomesta. Kandin jälkeen kävin Eurotripillä ja halusin matkustaa paikkoihin, joissa on kavereita. Hain tänne yliopistoon maisteriohjelmaan, sain hyväksyvän vastauksen ja vietettyäni vielä vuoden Kanadassa päädyin tulemaan tänne. Nautin suomalaisesta kulttuurista ja ympäristöstä ja Jyväskylästä paikkana.

 

Meidän onni, että innostuit tulemaan tänne! Sulavaan integroitumiseen liittyen meitä hallituksessa kiinnostaa tietää, mitä vinkkejä antaisit muille vaihtariopiskelijoille suomalaisiin tutustumiseksi ja kuinka Sporticus voisi mielestäsi parantaa yhteyttä kv-opiskelijoihin?  (Kysymykset ja Adamin vastaus myös englanniksi, jotta vaihtarimme ja kv-opiskelijamme myös ymmärtävät!)

 

So what are your tips for other international students to get to know with Finnish students?

The most important thing is to give it some time, it’s a bit of process. For the first months here, I had only a few Finnish acquaintances. Slowly you get to know them better, then they introduce you to other people, and so on. I was also lucky to have Finnish roommates and that helped me get to know non-Liikunta students. It’s also important to show interest in, respect, and understand the local culture. For example, I know that head nodding without saying anything is a common way to greet your friends while passing by or meeting at university. If you don’t understand that part of the culture then you might think the nicest people are extremely rude, which is not true! The third and perhaps easiest thing is to go to the student events. Finns are more social there and you can meet a lot of students! Don’t be afraid to take control of the situation and start  conversations.

 

And what could Sporticus do to make the relationship better with our international students?

Sporticus could have more interaction with the international tutors so that they have information about the events and other things in Liikunta. It’s also important that international students get to know the people from Sporticus. That at least creates an introduction and breaks down initial barriers.

 

Kiitos näistä ideoista ja vinkeistä, hyödynnämme niitä varmasti jatkossa! Kotimaahasi palaten, mitkä asiat yhdistävät Suomea ja Kanadaa? Ja mitkä ovat mielestäsi suurimpia eroavaisuuksia?

Yhteistä: Jääkiekko on tärkein urheilu. Ja molemmissa on paljon lunta (paitsi Vancouverissa, josta olen kotoisin).

Erilaista: Kanadassa on paljon isoja kaupunkeja.

 

Jos pystyisit, mitä toisit Kanadasta tänne?

Vuoret. Vancouverin alueella on kauneimpia tietämiäni luontopolkuja. Erityisesti rannat, kesällä voi mennä rannalle, mutta myös vuorille vaeltamaan. Mun suburbs on meren tasolla, mutta vain 45 minuutin ajomatka ja sitten oot kilometrin korkeammalla. Se (Vancouver) on hirveen kallis kaupunki, sitä en toisi tänne!

 

Olet myös aktiivisesti Riemun toiminnassa mukana. Pelaamisen lisäksi kirjoittelet Manaattien tapahtumakuvauksia Facebookissa, miten päädyit siihen hommaan?

Jos liikuntalaiset lukee mun kuvauksen ja pitää sitä hauskana, ehkä tulee enemmän katsojia. En kirjoita kaikkia, ensimmäinen oli sarjan avaus lokakuussa 2016. Aloitin silloin myös pelaamaan.

 

Joukkueeseenne liittyen, kuka on mielestäsi komein manaatti?

(Lähes minuutin hiljaisuus) Kuka, kuka… Minä. Hah hah, ei ei.

 

Näin Riemun toimintaa sivusta seuraavana on pakko kysyä, onko Liikunnan Riemu todella parempaa kuin seksi?

Ihminen voi harrastaa seksiä koska tahansa elämässä, aika liikunnalla on rajallista, ei kestä ikuisesti. Ja se (toiminta Riemussa) kestää pidempään kuin seksi.

 

Jos haluat maksimoida seuraavan päivän krapulan, kenen kanssa lähtisit kupille? 1. Jesse Kuuselan, 2. Aleksi Nummelinin vai 3. Jonkun muun?

Kuka haluaa maksimoida krapulaa?! Mutta sanoisin, että Nunnun kanssa vietetyn illan jälkeen on enemmän krapula. Kiitos Mexicon..!

 

Missä vietät pääsiäisen?

Dubaissa, lähtö on huomenna (ti 27.3.), takaisin tulen maanantaina.

 

Nättiä! Pääset lämpimään. Kenen kanssa matkaat?

Veljen kanssa. Itseasiassa voitin reissun sinne Fantasy-kilpailussa, joten matka on minulle ilmanen ja kaiken sisältävä VIP-paketti. Katsoin just sääennustetta, siellä on 35 astetta, tänään täällä -10 astetta… iso muutos!

 

Olen kuullut huhua, että seuraat paljon dartsia. Mitä lajista tietämättömän tulisi tietää tästä lajista?

Joskus katson, vaikea laji. Ammattilaiset saavat näyttämään helpolta, ja siellä on paljon yleisöä. Yleisöllä on yleensä hyvä fiilis, laulavat paljon ja hyvä ilmapiiri.

 

Mikä on oudoin suomalainen tapa? Entä Liikunnan perinne?

Suomalaiset syövät lounasta jo klo 10. Olin Helsingissä joskus juomassa teetä aamupäivällä, kun pari miestä odotti jo ravintolaa auki lounasta varten.

En tiedä vastaako tää nyt kysymykseen, mutta Liikunnalla kaikki tuntee kaikki, se on iso perhe. Yleensä no fights (cough yleensä cough) tai draama, se on unusual, mutta niin hyvä. Esimerkiksi Kanadassa en tuntenut paljon ihmisiä, Liikunnalla tunnen paljon muita ihmisiä.

 

Aikasi Liikunnalla on ikäväksemme käymässä vähiin. Mihin on suuntasi seuraavaksi?

Näyttää siltä, että lähden Suomesta huhtikuun lopusta tai toukokuun alussa Australiaan. Siellä (tohtori)apuraha odottaa minua ja se on hyvä tilaisuus. Totta kai olisi kiva jäädä tänne ja pikku toivo elää, että voisin olla täällä kesäksi. Olis kiva jäädä, sillä kuten Anssi Kela lauloi: “Mä taidan kuulua tänne” ja sanoisin, että mäkin taidan. Mutta en voi, jos ei löydy työtä tai muuta vaihtoehtoa, joka olisi parempi kuin mahdollisuus Australiassa. Elämä on, c’est la vie. Kaikki hyvä loppuu aikanaan.

 

Vielä vähän haikea kysymys näin lähtöösi liittyen, mutta mitä jäät kaipaamaan täältä?

Ihmisiä. Ihmiset täällä on kilttejä ja vilpittömiä, välittömiä. Kun kaveri tulee ystäväksi, olette aina ystäviä. Tiiän, jos tuun takaisin, voi olla pitkäkin aika välissä, ja vaikka en juttele ihmisten kanssa, kun näen taas, voisi olla sama kuin jutellaan ja nähdään joka päivä.

 

Vastauksesi kertoo paljon ilmapiiristä täällä ja muista opiskelijoista, heitä varmasti lämmittää sanasi.

 

Nopeat:

Mämmi vai Pasha?

Mämmi, pashaa en söisi koska en tiedä mitä on. Mulla oli koripallovalmentajana sen niminen mies, en haluaisi syödä häntä.

Kirjasto vai Revo?

(Naurua) Vietän enemmän aikaa kirjastossa, mutta Revossa on parempaa. En ole siellä aina, myytistä huolimatta. Tykkään käydä siellä, koska yleensä paljon liikuntalaisia.

Tenttarit vai lauantai-illan Revo?

Tenttarit

Lozzi vai Ilokivi?

Ilokivi

 

Viime kuukauden liikuntalainen Hyvä ope -äänestyksen voittanut Teemu Pullinen halusi kysyä, minkä asian muuttaisit liikunnalla, jos sinulla olisi diktaattorin valta?

Muuttaisin, että voisin jäädä. Se on itsekäs vastaus ja tiiän, että sanoin kaiken hyvän loppuvan aikanaan, mutta se voisi olla, mitä muuttaisin. En tiedä suomalaisten opinnoista, en voi kommentoida sitä. Tää on hieno opiskelupaikka ja minulla on ollut parhaita kokemuksia täällä. Englantilainen idiomi sanoo “if it ain’t broke, don’t fix it”.

 

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta kuukauden liikuntalaiselta?

Kysyn tän kysymyksen, koska lähden varmaan pois: Mikä on sun lempimuisto Aatamin legendoista ja miksi?

(Adam halusi lisätä tähän, että jos kyseinen henkilö ei tunne häntä, voi vastauksessaan kertoa myös Raamatusta.)

 

Kiitos haastattelusta ja hyvää matkaa!