Lokakuun kuukauden liikuntalainen on hallituksen nosto. Tänä vuonna hallitus halusi mainita ja haastatella opiskelijaedustajia. Haastattelussa meillä on Virpi Manninen, Lassi-Pekka Korhonen, Miina Seppälä, Laura Havelin ja Anni Byman. Missä olette opiskelijaedustajina ja mitä kuuluu tehtäviinne?

Lassi-Pekka (L-P): Edustamme erilaisissa opetuksen ja kehittämisen työryhmissä. Minä olen liikunnan yhteiskuntatieteiden opetuksen kehitysryhmässä (OKR) ja koulutuksen kehittämisryhmässä (KKR)

Virpi ja Miina: Liikuntapedagogiikan OKR.

Anni: Liikuntabiologian OKR.

Laura: Terveystieteiden OKR.

Koulutuksen ja opetuksen kehittämisryhmien tehtävinä on muun muassa keskustella opetussuunnitelman kehittämisestä, arvioida opetuksen laatua, edistää opiskelijoiden hyvinvointia sekä selvittää opiskelijoiden kokemia haasteita koskien opiskelua Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Tehtäviin kuuluu yleisesti vaikuttaa erilaisissa ryhmissä ja kertoa opiskelijoiden näkökulmia asioihin. Kokouksissa tehtävänä on tuoda kaikkien opiskelijoiden terveisiä ja kommentteja asioihin ja edistää opiskelijoiden oikeuksia. Esimerkiksi tällä hetkellä on tulossa uusi opetuksen linja, johon liittyen selvitetään opintojen päällekkäisyyksiä ja opetusaikatauluja. Opiskelijaedustajat antavat konkreettisen mahdollisuuden vaikuttaa moniäänisesti opetukseen vaikuttaviin tekijöihin.

Kokouksia on yleensä säännöllisesti noin kerran muutamassa kuukaudessa. Ne ovat henkilökunnan kokouksia, joihin opiskelijat osallistuu ja joiden mielipiteille annetaan oikeasti painoarvoa.

Kertokaa vähän itsestänne:

Miina: Oon 25-vuotias. Pelaan futista ja oon mukana Riemussa elämysliikuntajaostossa Sopuleissa. Nautin sosiaalisista ympäristöistä ja tilanteista. Pedalla viidettä vuotta.

Anni: Myös 25-vuotias kolmannen vuoden liikkabilsalainen. Vapaa-ajalla nostelen kevyitä puntteja liikunnan kuntosalilla ja lenkkeilen luonnossa koiran kanssa.

Laura: 29-vuotias fysioterapian maisterikoulutuksessa terveystieteiden opettajankoulutuksen puolella toista vuotta opiskeleva. Pelaan futsalia Riemun harrastemamboissa ja liikun luonnossa. Nautin saunomisesta ja kirppiskierroksista. (Saunominen herätti keskustelua liikunnan saunaan liittyen.) Vielä en oo päässyt käymään liikunnan saunassa, mutta sinne täytyy kyllä mennä. (Vahva suositus myös muille, jotka ei vielä oo käynyt liikunnalla saunassa, lämmin päivittäin klo.14 – 20!)

L-P: Kolmosella lytillä, 24-vuotias. Harrastan monipuolisesti erilaisia liikuntalajeja ja innostun helposti uusista liikuntamuodoista. Tällä viikolla esimerkiksi kävin Megazonessa ammuskelemassa. Erityisesti tällä hetkellä mitä tulee tehtyä on boulderointi, frisbeegolf, yleisurheilu ja vesipallo. Liikunnan lisäksi soitan myös kitaraa.

Virpi: 27-vuotias pedan kolmosvuosikurssilainen. Oon järjestöaktiivi ja nautin ihmisten kanssa asioiden tekemisestä ja liikunnasta monipuolisesti. Nostelen myös sitten vähän raskaampia painoja.

Lempipaikka yliopistolla?

L-P: Uusi kirjasto.

Virpi: Lähteen ryhmätyötila sähköpöydällä.

Miina: Liikunnan sauna.

Anni: Kuntosali ja liikuntabiologian demoluokat.

Laura: Kirjasto ja ilokivi.

Mitä haluaisitte erityisesti edistää opiskeluihin/ yliopiston toimintaan/ opiskelijoiden oikeuksiin yms. liittyen?

Miina: Opiskelijoiden mielenterveyttä ja vähentää opiskeluiden kuormittavuutta.

L-P: Kaikille yhtenäiset opiskelukäytänteet ja ohjauksen saaminen opintoihin silloin kun sitä tarvitsee.

Anni: Komppaan molempia edellisiä.

Virpi: Hyvät opiskeluolosuhteet mahdollisimman monelle.

Laura: Tasa-arvoinen ja läpinäkyvä kohtelu.

Mikä eläin olisit ja miksi?

Virpi: Voisin olla joku huolehtiva eläin, vaikka kenguru.

Laura: Lintu, vois lentää ja pääsisi kaikkialle minne haluaisi.

Miina: Pieni villakoira: Olisin helposti lähestyttävä ja lempeitä tunteita herättävä.

Anni: Kyy tai ehkä kastemato, koska olen täällä varmaan seuraavat 8 vuotta. Joku lempeä eikä myrkyllinen käärme.

L-P: Orava, touhuaa kaikenlaista ja kiipeilee. Liikkuminen luonnossa on mukavaa.

Kerro viimeisen viikon ajalta mieleenpainuvin tapahtuma/ sattumus.

Anni: Koehenkilön tunnepurkaus mittausten yhteydessä.

Laura: Hyvät keskustelut lähiopetuksessa, sillä viimeaikoina ei ole ollut liiaksi opintoja läsnä.

Virpi: Pääsin viikonloppuna kouluttamaan ja sain siitä hyvä palautetta.

Miina: Terveystiedon päättöharjoittelun saaminen päätökseen. Nyt tuntuu siltä, että musta tulee kohta oikeasti aikuinen.

L-P: Tiistaina huonon päivän purkaminen megazonessa.

(Tässä vaiheessa Miina joutui lähtemään tenttiin.)

Minkä supervoiman ottaisit ja miksi?

Anni: Kierrän tätä ja haluisin taikoa.

Kaikki muut lähti peesaamaan tätä valintaa. (Ihme porsaanreiän hakemista.)

Mitä toivot joulupukilta?

Virpi: Merinovillaista villapaitaa.

Anni: Uutta paistinpannua.

L-P: Palauttelua syksystä ja hyvää ruokaa.

Laura: Rauhaa opinnoista.

Nopeet:

Liikunnan kirjasto vai kirjasto?

Anni: Liikunnan kirjasto.

Muut: Kirjasto.

Kumpi päälle: kinkku vai juusto?

L-P: Juusto.

Muut: Kinkku.

Suklaa vai salmiakki?

Anni: Suklaa

Muut: Salmiakki.

Ranta- vai kaupunkiloma?

L-P: Ranta.

Anni ja Laura: Kaupunki. 

Virpi: Yhdistetty, eli molemmat.

Kyykky vai penkki?

Virpi: Penkki.

Muut: Kyykky.

Sata kaveria vai yksi hyvä ystävä?

Kaikki: Yksi hyvä.

Voitat tavaraa jota et tarvitse vai et voita yhtään mitään?

Kaikki: Ei yhtään mitään.

Olisit mykkä vai kuuro?

Kaikki: Mykkä.

Syyskuun kuukauden liikuntalaisiksi valitut mamma ja pappa Frans ja Petra halusivat kysyä seuraavalta kuukauden liikuntalaiselta seuraavaa: Jos olisit kuka tahansa urheilija, niin kuka olisit? Ja miksi?

Anni: Teemu Pukki, koska no Pukki no party.

Laura: Simone Biles. Se on varmasti näpsäkkä monessa asiassa.

Virpi: Enni Rukajärvi. Lajissa chilli ja hyvä meininki.

L-P: Lasse Viren, koska sitku kaadutaan ni sitten noustaan.

Mitä haluatte kysyä seuraavalta kuukauden liikuntalaiselta?

Mikä on hyvän joukkueen resepti?

Tutustu myös alla olevaan kuvaukseen ryhmistä, joissa opiskelijaedustajat toimivat! Ensi viikon aikana opiskelijaedustajat pääsevät itse ääneen somen puolella, stay tuned!

Tiedekuntaneuvosto

Tiedekuntaneuvosto on tiedekunnan ylin päättävä elin, joka valitaan vaaleilla neljäksi vuodeksi kerrallaan. Tiedekuntaneuvostossa ovat edustettuina professoreiden, muun henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat sekä kaksi ulkopuolista jäsentä. 

Tiedekuntaneuvosto arvioi ja kehittää osaltaan tiedekunnassa annettavaa koulutusta, siellä tehtävää tutkimusta ja tiedekunnan yhteiskunnallista vuorovaikutusta.

Tiedekuntaneuvoston tehtävänä on käsitellä, hyväksyä ja päättää yliopiston johtosäännössä sille määrätyt asiat sekä tehdä esityksiä edelleen päätettäväksi.

Koulutuksen kehittämisryhmä eli KKR

Koulutuksen kehittämisryhmässä (KKR) käsitellään liikuntatieteellisen koulutuksen ja opetuksen asioita tiedekuntatasolla. KKR arvioi ja kehittää tutkinto-ohjelmien ja tiedekunnan koulutuskokonaisuuden laatua ja valmistelee koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen liittyviä linjauksia. KKR:n toimintaa johtavat koulutuksesta vastaava varadekaani ja opintopäällikkö, ja sen toimintaan osallistuvat heidän lisäksi tutkinto-ohjelmavastaavat, koulutussuunnittelijat sekä opiskelijoita.

Opetuksen kehittämisryhmä eli OKR

Opetuksen kehittämisryhmät ovat tieteenalakohtaisia foorumeita, jossa käsitellään ja keskustellaan tieteenalojen opetukseen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Opetuksen kehittämisryhmät muodostuvat tieteenalojen opetus- ja hallintohenkilökunnasta, sekä opiskelijoista.

Opetuksen kehittämisryhmät arvioivat ja käsittelevät opetuksen laatua, tekevät konkreettisia esityksiä opetuksen parantamiseksi, ylläpitävät pedagogista keskustelua, huolehtivat hyvien käytäntöjen jakamisesta ja käsittelevät opiskelijapalautetta.