Sporticuksen turvallisemman tilan periaatteet

Näiden periaatteiden tarkoituk­sena on tehdä Sporticuksen toi­minnasta turvalli­sempaa kaikille. Jokaisella on oikeus tun­tea olonsa turvalliseksi ilman pelkoa syr­jin­nästä tai häirinnästä. Jokainen Sporticuksen jäsen on omalta osaltaan vastuussa turvallisem­man tilan toteutu­misesta. Näiden periaatteiden tarkoitus ei ole kiel­tää keskustelua vaikeistakaan ai­heista, vaan ohjata keskustele­maan ai­heista kaikkia kunnioitta­vasti. Nämä pe­riaatteet ovat käy­tössä Sporticuksen toi­minnassa, kuten tapahtumissa ja opiskelijatilassa.

 

Kunnioita muita, toisten mielipiteitä ja muiden henkilökohtaista tilaa. Älä esimerkiksi koske kehenkään ilman lupaa tai tuijota häiritsevästi. Anna toisille tilaa ja pyydä tarvittaessa tilaa myös itsellesi. Erilaiset mie­lipiteet ovat suotavia, mutta vihapuhe ei ole missään muodossa hy­väksyttävää.

Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus puheenvuoroon. Puhu niin, että kaikki voivat ymmärtää. Avaa esimer­kiksi vaikeat termit ja huomioi myös vieraskielisten opiskelijoiden mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä kysy henkilökohtaisia asi­oita, jos et tunne henkilöä hyvin.

Pyri välttämään oletusten tekemistä toisesta henkilöstä, pyri koh­taamaan uudet aiheet ja henkilöt ennakkoluulottomasti. Älä tee ole­tuksia henkilön sukupuolesta, seksuaalisuudesta, arvoista, uskon­nosta, kansallisuudesta, etnisyydestä, terveydentilasta, taustasta, toi­mintakyvystä tai muista ominaisuuksista.

Älä häiritse ketään sanallisesti tai käytä syrjivää kieltä. Älä käytä esi­merkiksi rasistista, homofobista (= seksuaalivähemmistöjä syrjivää), transfobista (= sukupuolivähemmistöjä syrjivää) tai ableistista (= vam­maisia ihmisiä syrjivää) kieltä. Älä pilkkaa tai halvenna toisia. Vältä spe­kulointia ja juoruilua.

 

Kuuntele, opi ja pyydä anteeksi. Suhtaudu vastaantuleviin tilantei­siin mahdollisuutena oppia uutta. Pyri tunnistamaan omat ennakko-oletuksesi ja etuoikeutesi. Mikäli joku huomauttaa sinua toiminnas­tasi, ole avoin kuuntelemaan ja kehittymään. Pyydä anteeksi, jos olet loukannut jotakuta. Muista kuitenkin, että myös erehtyminen on inhi­millistä.

Puutu havaitsemaasi epäasialliseen käytökseen. Tilanteeseen puuttuessasi, tee se kaikkia osapuolia kunnioittaen. Puutu tilantee­seen kuitenkin vain, jos tunnet oman olosi turvalliseksi. Pyydä tarvitta­essa apua esimerkiksi tapahtumien turvahenkilöiltä, sopolta, yhden­vertaisuusvastaavilta, muilta hallituksen jäseniltä, tiedekunnan Hyvik­siltä tai JYYn häirintäyhdyshenkilöiltä. Keskustelut kaikkien edellä mainittujen kanssa ovat luottamuksellisia.

Hallituksen yhteystiedot löydät täältä.

JYY:n häirintäyhdyshenkilöistä ja tärkeää tietoa muista hyvinvointiin liittyvistä asioista löydät JYY:n sivuilta.

Tiedekuntien hyvikset löydät JYU:n sivuilta.